vineri, 24 octombrie 2008

Plante Acvatice












Alternanthera reineckii In acvaristica a fost introdusa sub numele de Telanthera osiris. Planta este raspandita in zona tropicala a Americii de Sud. Este o planta erbacee mica, care traieste in mlastini, avand doua forme: emersa (la care frunzele se intind la pamant), submersa (la care frunzele cresc in sus). Frunzele sunt in cruce late, lanceolate pana la eliptice, care se ingusteaza in zona in care ar trebui sa fie petiolul sau au un petiol foarte scurt. Au 4 cm lungime si 15 mm latime. Partea de sus a frunzei este verde deschis pana la verde oliv, iar partea inferioara este verde deschis pana la roscat deschis. Aceasta planta are o varietate






Alternanthera reineckii "lilacina" care creste pana la o lungime de 6 cm si o latime de 20 mm. Partea superioara a frunzei este verde oliv deschis sau verde roscat in care apar zone rosii, iar partea inferioara este de la rosu deschis pana la rosu inchis. Pentru acvarii nu este inca o planta perfect adaptata avand nevoie de o perioada mai mare de adaptare si chiar si atunci creste foarte incet.



Anubias nana Specia face parte din familia Araceae genul Anubias, fiind studiata de Engler in 1899. Este o planta de mlastina cu rizom. Frunzele pornesc din rizom si au forma lanceolata de un verde inchis cu o suprafata lucioasa, ca si cum ar fi cerate. Creste foarte lent, avand nevoie de foarte multa lumina, o apa limpede si o temperatura in jur de 25° C. Planta se inmulteste prin rizom. In acelasi timp, pe rizom pot exista 6-8 pui. Acestia nu se vor separa decat in momentul in care au radacini proprii. Lungimea maxima este de 10 cm.
Aponogeton crispus Este originara din Asia de Sud-Est, fiind o planta submersa cu rizom, care este sferic si ajunge pana la 3 cm in diametru. Frunzele au dimensiuni variabile intre 15-60 cm lungime, puternic ondulate pe margini, avand o coloratie de la verde deschis pana la maro ruginiu. Planta are in general o forma sferica. Face o singura floare de culoare alba. Temperatura optima este de 20-30° C. Lumina poate merge de la foarte puternica pana la penumbra, acest lucru avand drept urmare variatia coloritului frunzelor. Substratul trebuie sa fie bogat in substante minerale, fiind format din nisip, argila si turba fiarta. La incetinirea ritmului de crestere al plantei, rizomul se scoate din acvariu si se pune timp de 8 saptamani in alt acvariu la o temperatura de circa 15° C. Se inmulteste numai prin seminte, care au o forma eliptica, lungi de 5-6 mm cu un diametru de circa 2 mm. Au 2 mustati, care in pozitie orizontala a semintei stau in sus apoi se indoaie si patrund in nisip formand radacinile. Este bine ca in cazul obtinerii de seminte, cand acestea au cazut pe nisip, sa le plantam intr-un acvariu mai mic (cu o coloana de apa pana in 30 cm).
Aponogeton madagascariensis Mai este cunoscuta si ca Aponogeton fenestralis, fiind una din plantele cele mai ciudate. Frunza nu este acoperita pe toata suprafata ci are doar o retea de nervuri, lipsind tesutul frunzelor, de aici si denumirea de "fenestralis". Frunza seamana cu o racheta de tenis de camp (nu ca forma). Planta este raspandita in Madagascar, unde o gasim in ape lent curgatoare, in zone mai umbroase. Forma frunzei este ovala, lunguiata, cu o culoare verde inchis pana la verde roscat. Este o planta inca neadaptata acvariului, de aceea nu rezista decat un an. Are nevoie de schimbari dese de apa. In acvariu este necesar sa introducem pesti care consuma alge. Inmultirea se face prin taierea rizomului sau prin seminte.
Bacopa amplexicaulis Face parte din familia Scrophulariaceae. Este raspandita in sudul si centrul Americii de Nord, unde populeaza mlastinile, zonele inundabile, aici crescand mai mult emers. Ca substrat se va folosi mai mult nisip si un adaos de argila. Daca temperatura este prea mare (optima este 18-20° C) planta degenereaza usor. Pe o tulpina carnoasa rigida, cresc frunze ovoidale, de culoare verde deschis. Frunzele sunt destul de groase, carnoase. Prefera o apa mai moale si usor acida. Creste foarte incet, avand nevoie de multa lumina. Poate rezista si la temperaturi in jur de 15° C, fiind sensibila doar la temperaturile ridicate. Daca este supus o perioada indelungata la unde de lumina rosie, planta va creste foarte mult in lungime dar va avea frunze rare.
Bacopa caroliniana Este cunoscuta si sub numele de Obolaria caroliniana, Monniera amplexicaulis, Bacopa amplexicaulis. Apartine familiei Scrophulariaceae. Originara din America Centrala, este o planta care creste destul de greu. Frunzele sunt ovale si opuse, de o culoare verde deschis. Temperatura optima de crestere este de 18-26° C. Are nevoie de multa lumina, iar daca aceasta nu este asigurata, frunzele vor cadea (incepand de la baza) ramanand tulpina goala. Chiar daca este o planta care creste complet sub apa, poate inflori daca ii sunt indeplinite conditiile necesare. Florile sunt albastre si au 4-5 petale (inmultirea prin seminte este mult mai grea decat butasirea). In inaltime poate atinge 20-30 cm in functie de inaltimea acvariului, pH-ul optim este de 6-6,5. Efectul decorativ este mult accentuat daca se planteaza in grupuri de mai multe exemplare, cu tulpinile putin rarite. Se inmulteste foarte usor prin sectionarea tulpinii si plantarea varfului in substrat (butasire). (acelasi lucru este si recomandata in cazul caderii frunzelor - se poate sectiona tulpina de la baza ultimelor perechi de frunze si replantarea partii superioare a plantei). In unele cazuri, cand umiditatea aerului este foarte mare, poate creste si in exteriorul apei di acvariu. Duritatea pe care o tolereaza cuprinde un interval destul de larg, 4-20 dH.
Barclaya longifolia Face parte din familia Nymphaeaceae, genul Barclaya, biotopul natural fiind Birmania, Tailanda si Vietnam, unde traieste in ape putin adanci si limpezi, umbrite de maluri. Frunzele sunt lungi, cu un petiol destul de scurt, mai late la baza si care se ingusteaza spre varf, cu partea superioara de un verde maroniu, pe partea inferioara roscate. Frunzele sunt delicate, avand partea superioara lucioasa (ca data cu ceara). Nervurile frunzei sunt evidente, mai deschise la culoare decat restul frunzei. Inmultirea se face prin butasi sau seminte. Au nevoie de bazine mari pentru ca pot atinge 30 cm lungime. Pe cat posibil in acvariu nu vom tine melci. Au nevoie de un substrat hranitor din care nu va lipsi argila. Se vor planta in zone umbroase ale acvariului, sau vom crea aceste zone prin plante plutitoare. Temperatura optima este de 20-28° C, dar in nici un caz sub 20° C. Apa nu trebuie sa fie prea dura.
Bolbitis heudelotti Face parte din familia Polypodiaceae, fiind o feriga de rau. Este o planta raspandita in zona tropicala din Africa. Specia a fost denumita initial, de Fee, Gymnopteris heudelotti, dar in 1934 Alston a trecut-o ca facand parte din specia Bolbitis. Are un rizom lung, aproape lemnos, pe care cresc frunze de-o parte si de alta. Lungimea rizomului este de 30 cm, avand numeroase radacini. Totusi planta se va "ancora" pe un suport tare ca: radacina ornamentala sau o piatra. Rizomul se poate taia in mai multe parti, rezultand mai multe plante. Are nevoie de o temperatura de 25° C, de o apa curata si limpede, precum si de o lumina puternica. Cand introducem planta in acvariu, aceasta are nevoie de o perioada destul de lunga de acomodare, apoi creste foarte repede, crescandu-i o noua frunza la fiecare 4-5 zile. Prefera o apa cu duritate medie sau chiar dura (4-13 dH). Are nevoie de un pH usor acid, 5-7.5. Injectarea de CO2 poate duce la marirea ritmului de crestere. De asemenea sunt constatari de crestere mai rapida in cazurile in care se afla in "bataia" curentului de la pompa.
Ceratopteris cornuta Face parte din familia Ceratopteridaceae, fiind una dintre cele mai frecvente plante din acvariile noastre. Inca sunt discutii daca este o specie de sine statatoare sau o forma plutitoare a speciei Ceratopteris thalictoides. Este raspandita peste tot in zona tropicala. Frunzele sunt mari, carnoase, cu aspect buretos, dar foarte fragile. Marginea frunzelor este puternic decupata. Au culoare verde deschis. Radacinile sunt puternice, foarte ramificate, in acvarii avand si rolul de a filtra apa (in general plantele plutitoare au radacini puternice si cand scoase afara din apa toate depunerile de pe ele raman in apa, abia atunci observam rolul lor de filtru). Planta este folosita de speciile de pesti care-si construiesc cuibul la suprafata apei. Are nevoie de o apa nu prea dura, cu o temperatura de 22-30° C si de multa lumina, dar fara prea mult soare. Poate creste foarte mare, atingand 25-50 cm. Pe suprafata frunzelor mai batrane cresc noi plante care pot fi plantate in substrat sau lasate sa pluteasca, conferind un loc de refugiu pentru pui si material organic pentru hrana infuzorilor.
Ceratopteris thalictroides Face parte din familia Ceratopteridaceae si este raspandita in zonele tropicale ale globului, unde populeaza mlastinile si zonele inundabile, unde, in functie de situatie, poate avea frunze submerse sau emerse. Plantele submerse pot creste relativ mari, pana la 30 cm. Pot fi crescute atat ca plante plutitoare cat si ca plantate in substrat. Datorita frunzelor mari, daca le plantam in substrat vom avea grija sa le ancoram bine pentru a nu se smulge. Substratul va fi format din nisip cu o granulatie mai mare amestecat cu argila. Se inmulteste prin lastari care cresc pe frunze. Temperatura apei va fi de 18-20° C, dar suporta si temperaturi de 24-30° C. Apa va trebui sa fie moale, maximum pana la 10°dGH, iar acvariul bine iluminat. Este mai frumoasa cand este folosita ca planta plutitoare decat plantata in nisip. Sub forma plutitoare este ideala ca suport pentru construirea cuibului de bule la suprafata apei. Radacinile sale pot adapostii alevinii pestilor vivipari.
Cryptocoryne balansae Toate speciile de Cryptocoryne fac parte din familia Araceae. Este o planta raspandita in Tailanda si nordul Vietnamului. Frunzele sunt foarte lungi, ajungand pana la 30 cm, relativ inguste 15-20 mm, puternic ondulate pe margini. Au o culoare verde deschis, intensa. Cresc relativ repede, inmultindu-se prin stoloni. Pentru toate Cryptocorynele substratul va fi format din nisip cu o granulatie mai mare, argila si putina turba. Grosimea substratului va fi de 8-15 cm. Se va evita schimbarea intensitatii luminii. Sunt plante care iubesc lumina, dar filtrata de plante plutitoare. Plantele tinere se vor desprinde de pe planta mama si se vor replanta doar atunci cand au radacini puternice. Apa va fi moale si usor acida (pH 6.5-7.5, 4-12 dH), cu o temperatura de 24-27° C. In cazul in care toate frunzele mor, rizomul nu se va scoate din substrat pentru ca dupa o perioada de timp va creste o noua planta.
Cryptocoryne becketii Dintre Cryptocoryne este cea mai cunoscuta si mai veche la noi. Biotopul natural este in Sri Lanka. Are foarte multe varietati care in general seamana putin una cu cealalta, ele putand fi recunoscute ca fiind din aceeasi specie doar dupa inflorescenta. Are atat forme emerse cat si submerse. In continuare vom vorbi despre forma submersa care are frunzele lunguiete, ascutite si foarte usor ondulate pe margini. Pe fata frunzele sunt verde maronii, iar pe partea din spate sunt roscatepana la violet. Frunzele au 12 cm lungime si 3-4 cm latime. O alta forma are frunzele la fel de lungi, dar mai inguste, de 2 cm avand o culoare verde oliv pe fata, iar pe spate sunt purpurii. Specia nu infloreste submers. Se inmulteste prin stoloni. Prefera zonele de semiumbra. Temperatura optima este de 24-25° C, dar poate varia intre 22-30° C. Apa trebuie sa fie moale si usor acida. Cand vom planta un acvariu vom tine cont ca nu toate plantele au nevoie de aceleasi conditii, unele preferand o apa mai alcalina, care nu convine Cryptocorynelor.
Cryptocoryne blasii Este o planta inalta, solida, care daca are spatiu suficient va creste mare, formand tufe bogate. Este raspandita in Tailanda, unde o gasim in ape statatoare sau lent curgatoare, mai ales in zonele de penumbra. Frunzele sunt ovale si ascutite, cu forma de inima, fiind mari, pana la 15 cm lungime si 6 cm latime. Pe partea superioara frunza are numeroase adancituri si are o culoare verde gri si rosu inchis pe spate. Substratul va fi ca la C. balansae. Iubeste zonele de penumbra pe care le putem amenaja cu ajutorul unor plante cu frunze mari. Se vor tine pe cat posibil in zone fara soare direct. Temperatura va fi de 22-25° C, iar apa moale pana la semidura (4-10°dGH). Are radacini puternice, avand nevoie de un substrat destul de gros pentru a nu fi smulsa. Apa trebuie sa aiba un pH aproape de neutru, acceptand variatii de 1 unitate in jurul valorii de 7. Dupa lumina, factorul cel mai important pentru cresterea acestei plante este temperatura, suportand foarte greu temperaturi mai mici de 20° C.
Cryptocoryne wendtii Face parte din familia Araceae, subfamilia Cryptocoryne. Este originara din Tailanda, fiind specie care traieste si submers dar si emers, cu forme complet diferite si foarte usor adaptabile. Ajunge pana la 30 cm. Sistemul radicular este puternic si ramificat. Pe el cresc 5-10 frunze care in functie de mediu sunt foarte diferite ca forma, marime si culoare. In general plantele crescute submers sunt mai mici, iar frunzele ajung la maximum 10-15 cm. In functie de iluminare, frunzele sunt verzi sau maro-roscate. Frunzele sunt ovale si usor alungite. Varfurile frunzelor sunt usor ascutite. Marginea frunzelor este usor dar vizibil ondulata. La plantele crescute emers, culoarea frunzelor este verde viu. Frunzele plantelor submerse mai au si benzi maronii cu pete mici. Se poate ca frunza sa aiba si o culoare rozalie sau maro-oliv. Infloreste si sub apa, dar florile nu se deschid. Crescuta emers infloreste foarte des si rapid. Inflorescenta este scurta avand doar 5-8 cm. Sunt cazuri cand chiar crescuta emers, floarea nu se deschide. Acest lucru se produce cand temperatura este sub 22° C, sau cand plantele sunt slab dezvoltate sau umiditatea este redusa. Prefera o apa acida si acvarii umbroase. Temperatura optima este cuprinsa intre 24-30° C. In stare emersa rezista si la temperaturi scazute, intr-un teren umed suportand temperaturi si de 12-14° C fara a-si pierde frunzele. In starea submersa suporta greu temperaturi scazute, in cele mai multe cazuri contactand boala Cryptocorynelor. Pentru a creste bine, are nevoie de o buna iluminare in timpul iernii (ziua trebuie prelungita pana la 12 ore cu o lumina artificiala). Daca nu procedam astfel, planta isi va pierde frunzele in timpul iernii. Doctor Karel Rataj apreciaza ca de la forma de baza verde, in functie de conditiile exterioare de mediu, apar mai multe varietati. El presupune ca exista 5 astfel de varietati, cea mai cunoscuta fiind varietatea mare rosie, cunoscuta sub numele de Cryptocoryne wendtii "rubra". Ajunge la aceleasi dimensiuni ca si planta de baza numai inflorescenta sa este mai inalta si difera din punc de vedere coloristic. Frunzele, atat emerse cat si submerse, au culoare purpurie. O alta varietate este Cryptocoryne wendtii "rubella", cu frunze de culoare maro-rosiatice sau de culoarea bronzului, ajungand abia la jumatate din dimensiunile plantei de baza. Karel Rataj nu indeparteaza ipoteza ca aceste 5 varietati sa fie Cryptocoryne de sine statatoare, dar nestudiate riguros de botanisti.
Echinodorus amazonicus Este cunoscuta ca si Echinodorus brevipedicellatus. Face parte din familia Alismataceae si este raspandita in Brazilia unde populeaza mlastinile si apele cu adancime mica. Are forme atat emerse cat si submerse. Frunzele sunt lungi, pana la 25 cm, usor indoite catre spate si pe latime sunt tot usor indoite inspre spate. Culoarea lor este verde deschis cunervuri mai deschise la culoare. Inmultirea se face prin tije florale, lungi de pana la 1,5 m. O planta poate avea pana la 3-4 tije florale in aceeasi tulfina, iar pe fiecare tulpina cate 5-6 pui. Din momentul in care apar primele tije, planta mama nu se mai dezvolta, ea asigurand hrana pentru toti puii. Cam din 2-3 noduri pot aparea 1-2 plante care la inceput au 1-2 frunze mici. Este momentul sa prindem in nisip, cu ajutorul unor agrafe din sticla, tija, cel mai aproape de tanara planta aparuta, pentru ca aceasta sa se infiga cu radacinile in nisip si sa inceapa sa se hraneasca singura. De la o singura planta mama putem obtine 20-30 plante tinere. Aceasta planta, ca toate din familia Alismataceae, are nevoie de acvarii mari, cu inaltime mare, planta fiind foarte decorativa si de multe ori ocupa singura o mare parte din suprafata acvariului. Este una din plantele preferate de scalari, discusi, care-si depun icrele pe frunzele lor mari. Temperatura optima este de 20-25° C, dar poate rezista bine si la 18° C sau la 30° C. Apa nu trebuie sa fie prea moale, o duritate de 8-10°dGH fiind cea mai potrivita. La noi a patruns la inceputul anilor `70.
Echinodorus cordifolius Vechiul nume al plantei era Echinodorus radicans. Biotopul natural in care o gasim este in Mexic si sudul SUA. Este o planta foarte decorativa si greu ne imaginam un acvariu fara o specie de Echinodorus. Frunzele sunt late, ovoidale, de un verde puternic, crud. Pe partea inferioara se disting 5 nervuri, din care cea din mijloc este cea mai puternica. Suprafata frunzei este aspra. Inmultirea se face tot prin tija florala ca la specia precedenta. Dintr-o planta mama puternica se pot obtine in jur de 20-30 noi plante. Din timp in timp este necesara o indepartare a frunzelor vechi care au palit si au un aspect ruginiu. O planta puternica are in permanenta intre 10-15 frunze mari, verzi. Pentru ca planta sa nu creasca prea mare si repede se recomanda ca substratul sa fie sarac in saruri minerale si nu prea gros. Este o planta recomandata pentru Cichlidele mari. Temperatura optima este de 20-26° C, iar apa trebuie sa aiba o duritate de 8-10°dGH.
Echinodorus osiris In comert se poate intalni si sub numele de Echinodorus Rubra. Este originara di estul Braziliei. Este o planta mare, pentru acvarii mari si va fi plantata in zona de mijloc si de spate a acvariului. Frunzele sunt verzi, la o lumina potrivita devin roscat-maronii. Se inmultesc prin tije florale, dar numarul de pui este mai mic, chiar de la o planta puternica. La aceasta planta inmultirea se face si prin rizomi. In orice caz, puii nu se vor desprinde prea repede de pe tija florala. Planta are nevoie de foarte multa lumina, lucru necesar si pentru a o tine submersa. Ca mai toate speciile de Echinodorus, daca nu are lumina suficienta atunci se lungeste ajungand pana la suprafata apei. Temperatura apei va fi intre 15-30° C, iar duritatea va fi medie.
Echinodorus parviflorus In comert poate fi intalnita si sub denumirea de Echinodorus peruensis sau E. tocantus. La noi este cunoscuta sub numele de E. negru, datorita culorii verde inchis a frunzelor. Este raspandita in Bolivia, Peru si Brazilia. Frunzele sunt lungi, dar nu cresc mai mult de 20 cm, chiar daca au o lumina potrivita. Petiolul frunzei este scurt, frunza este puternica, cam de 30-35 mm latime, iar numarul de frunze pe o planta poate ajunge la 25. Se inmulteste tot prin tije florale, dar numarul de pui este foarte mic. Puii nu se vor desprinde de pe tija decat numai atunci cand au radacini puternice. Lumina nu trebuie sa fie prea puternica, in acvarii avand nevoie si de plante plutitoare care sa creeze o zona de penumbra. Temperatura optima este intre 18-30° C, iar apa va avea o duritate medie pana la dura.
Echinodorus tenellus Este o planta potrivita pentru zona din fata a acvariului pentru ca nu ajunge decat pana la 10 cm inaltime. Este cea mai mica planta din aceasta familie. Intr-un substrat bine ales, in circa 3-4 luni va umple tot acvariul cu plante mici si verzi. Frunzele sunt inguste. Substratul va fi format din nisip fin, argila, turba cernuta. Se inmulteste prin lastari. Frunzele sunt de un verde deschis. Au nevoie de multa lumina artificiala si de putina lumina solara directa. Temperatura optima este de 20-22° C, iar apa nu trebuie sa fie prea dura. Are un efect deosebit daca se asociaza mai multe plante pentru a forma tufe.
Eleocharis acicularis Fac parte din familia Cyperaceae si a fost botezata de Linne in 1753 ca Scirpus iar in anul 1817 a fost transferata de Roemer si Schultes la genul Eleocharis. Planta este raspandita in Europa, Asia, Australia si America de Nord, in ape statatoare, unde traieste pe langa mal. Are o radacina puternica din care pornesc frunzele sub forma de ac, lungi de circa 25 cm, tari si cu o culoare verde deschis. In forma submersa nu infloreste. Inmultirea se face prin stoloni sau prin fragmentarea radacinii. Are nevoie de o iluminare puternica si daca se poate, nu lumina rece de tub fluorescent ci bec. Exemplarele indigene rezista foarte bine la temperatura camerei, iar in ceea ce priveste calitatea apei, aceasta nu are importanta.
Hydrocotyle verticillata Face parte din familia Apiaceae si este raspandita in America de Nord si Centrala, precum si in vestul Indiei. Este tot o planta de mlastina. Are atat forme emerse cat si submerse. Are o tulpina taratoare pe care cresc, pe tije subtiri si nu prea lungi, frunze rotunde. Pozitia frunzelor este perpendiculara pe tulpina. Frunzele sunt de un verde deschis. Diametrul frunzelor poate atinge pana la 4 cm (in acvarii maximum 2,5 cm), iar inaltimea tijelor cu frunze poate atinge 8-15 cm. Daca coloana de apa are o inaltime mica, atunci frunzele ajung la suprafata, ramanand plutitoare sau cresc afara. Au nevoie de foarte multa lumina si de o temperatura de 15-25° C, fara pretentii deosebite fata de calitatea apei.

Niciun comentariu: