Termenul biocenoză ( din greacă Koinosis - a împărţi) reprezintă un nivel supraindividual de organizare a materiei vii şi descrie totalitatea organismelor vii, vegetale (fitocenoză) şi animale (zoocenoză) care interacţionează între ele şi care convieţuiesc într-un anumit mediu sau sector din biosferă (biotop), formând cu el un tot unitar şi care se află într-un echilibru dinamic dependent de acel mediu. Ea se caracterizează printr-o anumită structură şi funcţionare dată de modelul circulaţiei materiei, energiei şi informaţiei.
Biocenoza şi mediul ei de viaţă (biotopul) formează un tot unitar: ecosistemul, în cadrul căruia ele sunt strâns corelate şi intercondiţionate dialectic, astfel că biocenoza poate fi definită ca populaţia biotopului, iar biotopul ca locul, sau mediul, ocupat de biocenoză.
Ştiinţa care se ocupă cu studiul biocenozelor se numeşte biocenologie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Cred ca postarea cu plantele de acvariu ocupa prea mult spatiu si este prea detaliata. O inlociuti mai bine cu clasificarea ecosistemelor - puteti lua informatii si din manualul vostru.
Incercati sa mai prelucrati informatia si nu uitati sa indicati sursa pentru bibliografie. Echipa voastra are deja o pagina pe wiki la adresa stefulescubiologie.blogspot.com.
Acolo v-am atasat mai multe resurse utile si pe pagina echipei voastre veti posta portofoliul final. Succes!
Prof. Dacia Popescu
Trimiteți un comentariu